Лекция, посветена на Освобождението на Ямбол

15.01.2015 Posted by Зора

 

    Христина Женкова, историк в Регионален исторически музей-Ямбол и член на настоятелството на Народно читалище „Зора-1945,  изнесе лекция, посветена на 137-та годишнина от Освобождението на Ямбол от османско робство, на шестокласници от Основно училище „Христо Смиренски”. Проявата бе организирана от читалище  „Зора ”, РИМ – Ямбол и ОУ „Христо Смирненски” и се състоя в залата на музея на първия етаж.

„На 17 януари 1878 година, около пет часа следобед, в града от Сливен влизат войниците на 23-ти Донско-казашки полк, начело с полковник Николай Яковлевич Бакланов,” започна Христина Женкова. Тя представи Ямбол в навечерието на Освобождението, след като вече са изминали 506 години от превземането на града от османските турци.

 

   Женкова изтъкна, че ямболци се намирали в дълбокия тил на турската армия по време на Руско-турската война и живеели спокойно до превземането на Стара Загора от руските войски, когато турските войници започнали своето отстъпление към Одрин. От 13 до 17 януари българското население на Ямбол изживяло „петте дни на ужаса”. Османските войници опустошили хълма „Боровец” и опожарили църквата „Свети Георги” в Каргона. Градът е разграбен.

 

   Христина Женкова прочете спомените на ямболци от деня на Освобождението, посрещнали бойците на полковник Бакланов пред днешното училище „Св. Св. Кирил и Методий”, където сега има паметник в чест на събитието. Тя изтъкна, че нашите съграждани трябва да се гордеят с родолюбеца Иван Параскевов и дъщеря му Стиляна Параскевова, ушила прототипа на българския трибагреник, с Анка Александрова, една от първите медицински сестри в България, грижила се за ранените руски войници, с Желю Христов Чернев (Дядо Желю войвода), който ръководи доброволческа чета в Балкана по време на войната.

DSC01558 DSC01556

Comments are closed.