Първа среща от новата поредица „Успелите хора на „Зора” ” с Недялка Дараджанова

16.02.2015 Posted by Зора

В арт салона на Народно читалище „Зора-1945” се проведе първата среща от новата поредица „Успелите хора на „Зора” ”, на която бе представена Недялка Дараджанова. Целта на поредицата от срещи е да бъде припомнен приносът на емблематичните ръководители на формации и състави в читалище „Зора”. Водещ на срещата бе актрисата Велика Видева, която допринесе много за празничната обстановка в арт салона.

Нели Дараджанова е един от най-успешните ръководители на формации в читалище „Зора”.  Нейните възпитаници – певци и инструменталисти, са носители на много награди от международни и национални форуми. Нели Дараджанова е получила средно образование в музикалната паралелка на  Гимназия „Васил Левски”. Неин преподавател е бил маестро Стоян Гагов. Висше образование Нели Дараджанова е завършила в Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство в Пловдив, специалност „Ръководство на народни състави”, „Диригент на народен хор и народен оркестър”, учител по тамбура и народно пеене. След това се преквалифицира в преподавател по музика. В читалище „Зора” е работила от 1998 до 2004 година като ръководител детски вокално-инструментален състав, школа по тамбура и солфеж. Работата ѝ е свързана с деца от различни етноси – българи, роми, турци. Огромната си обич към фолклора Нели изразява не само чрез децата, които обучава, но и чрез издирване, записване, нотиране и съхраняване на стотици български песни, ромски и турски песни. Нели Дараджанова е с огромен принос за утвърждаването и разрастването на фолклорния ученически празник „Родило се, преродило”. Години наред тя работи за неговия авторитет и просперитет. През всичките тези години под ръководството на Недялка Дараджанова са преминали през школувания хор и оркестър около 300 деца от региона. Над 20 са нейните ученици, които са продължили професионалното си обучение в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – град Котел, а 8 от тях са завършили висше музикално образование. От 1993 година работи като учител по музика в Основно училище „Д-р Петър Берон”- град Ямбол. Има втори клас професионално-квалификационна степен. Нели Дараджанова е ръководила инструментален състав и школа по тамбура към Младежки дом „Георги Братанов”. В ямболските училища „Любен Каравелов” и „Климент Охридски” е била преподавател по тамбура в музикална паралелка.

Празникът започна с инструментално изпълнение на Михаилчо Атанасов, който след това акомпанираше на гъдулка  на певиците от фолклорен ансамбъл „Тунджа” Мина Димитрова и Дора Георгиева. Част от настоящите ученици и бившите възпитаници на Нели Дараджанова бяха в арт салона на читалище „Зора”. Васил поздрави своята някогашна учителка с „Една българска роза”, а Катина и Георги Костов изпълниха народни песни. Те споделиха спомени за своята преподавателка. Учениците на Нели Дараджанова от ОУ „Д-р Петър Берон” представиха богата програма с песни от почти всички фолклорни области на България: странджанската „Мари, Станко”, тракийската „Дене, мари” и родопската „Рипни, Калинке”. Те изпяха и популярните детски песни „Все на мен ли” и „Дайте шанс на песента”.

Нели Дараджанова благодари на ръководството на читалище „Зора” за оказаното внимание и изтъкна, че културната институция винаги е била естествен притегателен център за талантливите деца от Ямбол и региона. Тя бе поздравена от Лили Славова, директор на ОУ „Д-р Петър Берон”, от свои колеги, от кмета на Кабиле Георги Динев, от родителите си и от председателя на читалището Невена Димитрова. В арт салона на „Зора” присъстваха много ученици, колеги, близки и приятели на Нели Дараджанова, както и нейното семейство.Тя получи подаръци от читалището и от своите колеги. Празникът завърши с песни, цветя, снимки и много емоции.

 

NEL_3303 NEL_3329 NEL_3353 NEL_3378 NEL_3391 NEL_3399 NEL_3420 NEL_3427

Comments are closed.