коледарски празник в НЧ „Зора-1945″

06.03.2017 Posted by Зора

ДЕТСКАТА КОЛЕДАРСКА ГРУПА НА НЧ „ЗОРА-1945”

В навечерието на светлия празник Коледа, на който с радост и любов в сърцата отбелязваме раждането на Младенеца Исус, се събрахме, за да пресъздадем един от най-хубавите български народни обичаи – Коледуване и да се насладим и споделим гордостта си от най-атрактивните коледари в България – единствените танцуващи коледари – коледарите на град Ямбол.
Традицията се предава от баща на син, от дядо на внук. Потомственият коледар е като потомствения благородник, наследството се предава по кръвна линия. Един такъв коледар-благородник познавахме много добре. Баща на коледари, дядо на коледари, един човек с добро сърце, тих, внимателен и скромен – Кирил Ангелов Михайлов.
Кирчо 8 години успешно ръководи една от детските коледарски групи на читалището. За наше огромно съжаление той почина тази година. Той ни напусна, но неговото наследство е с нас. Единият му син, Асен, ръководи Младежка коледарска група към читалище „Зора-1945“. Другия му син, Ангел, пое ръководството на детската група на баща си. Внукът му танцува в групата.
Празника посветихме на Кирчо, защото откъдето и да ни гледа знаем, че душата му се радва, защото, който е бил коледар дори един път в живота си, остава коледар завинаги !
Всички, обичащи ямболската коледарска традиция, знаем как се вълнува сърцето, как кипва кръвта, как тялото се изопва и краката сами поемат стъпките, когато засвири гайдата и се чуе буенека.
Благодарим на детската коледарска група на НЧ „Зора-1945” с ръководител Ангел Михайлов Ангелов, която за пореден път достойно представи читалище „Зора-1945” на Празника на детските коледарски групи – Ямбол, 2016 г. в Младежки дом „Георги Братанов”.
Благодарим на нашите сърцати момчета, че ни развълнуваха и зарадваха, че с любов пазят и пресъздават този прекрасен български обичай.

Евдокия Янкова

Comments are closed.