Читалище „Зора-1945“ празнува 75 години

29.10.2020 Posted by Зора

Ямбол, 28.10.2020 г.

Читалище „Зора-1945“ събра на своята духовна територия читалищни деятели, творци и гости, за да отпразнуват заедно на живо 75 години от създаването му.

Празникът започна с изпълнение на гайдаря Пламен Дуков и народна песен от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, за който читалището е като дом вече 45 години.

С минута мълчание присъстващите отдадоха почит на всички читалищни деятели, благотворители и творци, свързали част от жизнения си път с читалището.

Спомените за създателите, за творците и читалищните деятели и най-значимите инициативи на читалището бяха възкресени от филма „Домът на нашата духовност“, създаден специално за юбилея на НЧ „Зора-1945“.

„Филмът съживи архивите, припомни нашенските традиции, разгоря жаравата на творческия порив у нас, върна ни усещането за майсторското слово, което ни пленяваше и смълчаваше душите ни и ще се знае и след нас дори как, когато талантът намери своите поклонници, се ражда Празникът“, с тези думи председателят на читалищното настоятелство Невена Димитрова поздрави дошлите на юбилейното тържество.

„Сега можем на живо да съпреживеем радостта си от празника и да изкажем благодарността си към всички, които са запалили и поддържали жив във времето огъня на духовното съзидание и към днешните предани читалищни хора, които радеят за всичко българско и родно, за да запазим нашата национална самобитност“, отправи думи на благодарност тя и допълни: „Читалището е темелът на родовата ни памет, живот, съдба и бъдеще. Без тази памет и свяст ние бихме били безкрили и безродни, ни долу корен, ни горе връх, затова нека пазим и обичаме това наше светилище като огнище, като хляб, като извор“.

През юбилейната 2020 г. читалище „Зора-1945“ е наградено от Министерство на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, а председателят на читалищното настоятелство Невена Димитрова получи сребърен почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“.

Многобройни бяха поздравителните адреси и цветята, получени за празника на читалището, от сцената прозвучаха поздравителните слова на зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин и кмета на Ямбол Валентин Ревански.

С „Многая лета“ в изпълнение на Божидара Божилова завърши тържеството, с пожелание в тези трудни за празници на живо времена да пребъде читалището.

Comments are closed.